Przepisy z podróży

Clericó – czyli zabawa po argentyńsku

napisany przez Agata

Clericó lub Clericot to napój alkoholowy z dodatkiem owoców. Bazą jest tu półwytrawne wino, do którego dodajemy tropikalne i cytrusowe owoce.

Clericó pija się w Argentynie, Urugwaju, Paragwaju i innych krajach Ameryki Łacińskiej. Pije się je najczęściej latem – dla orzeźwienia. Tradycyjnie na Boże Narodzenie, które na półkuli południowej jest często upalne.

W XIX stuleciu, kiedy Brytyjczycy dotarli do Ameryki Południowej (Argentyna, Urugwaj) przywieźli ze sobą tradycję przygotowywania i picia napoju opartego na winie i owocach. Nazywali je clear cup. Z czasem Argentyńczycy zamienili czerwone wino na białe a clear cup zostało clericó.

Uwaga! – clericó ma bardzo zdradliwą cechę. „Wchodzi” jak soczek a ma swoją moc 😉. Działa podobnie jak „pijane wiśnie”.

Czego potrzebujemy

  • Wino białe półwytrawne (jak ktoś lubi słodsze napoje to półsłodkie)
  • Owoce cytrusowe i tropikalne: najwygodniej w puszkach, możemy też dodać trochę świeżych. Owoce dodawane do clericó to pomarańcze, ananasy, brzoskwinie, melon, jabłka, winogrona, truskawki, banany… Właściwie panuje tu absolutna dowolność. Tradycyjnie jedynie nie dodaje się arbuza. W Argentynie bowiem istnieje przeświadczenie, iż dodanie arbuza do clericó przyniesie nieszczęście.
  • Cukier (najlepiej brązowy)
  • Lód
  • Duża, przezroczysta misa lub dzbanek

Jak to się robi

  • Do przezroczystego naczynia wkładamy mieszankę owoców (do ok. 2/3 wysokości)
  • Posypujemy je cukrem
  • Zalewamy winem
  • Wstawiamy do lodówki na co najmniej 30min do porządnego schłodzenia

Clericó podajemy w szklankach/kieliszkach wraz z owocami i lodem.

Istnieją oczywiście różnorakie wariacje. Można mieszać wino z wodą gazowaną lub z tonikiem. Można też dodać coś mocniejszego np. biały rum lub wódkę. Dla mnie jednak najsmaczniejsza jest wersja tradycyjna 😊.

 

Inne przepisy z Argentyny: Stek z sosem chimichurri

Wszystkie wpisy z serii Przepisy z Podróży znajdziesz tutaj: Smaki świata w domu

Podobał Ci się wpis? Będzie mi bardzo miło, jeżeli podzielisz się nim ze znajomymi i zostaniesz moim stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie 😊

 

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x