Ettal to barokowy kompleks klasztorny leżący 10 km na północ od Garmisch-Partenkitchen. Opactwo założył, wyklęty przez ówczesnego papieża, Ludwik IV Bawarski. Uczynił to w 1330 roku dla zakonu Benedyktynów w ramach podziękowania dla antypapieża za otrzymaną z jego rąk koronę cesarską. Bazylika na planie dwunastoboku wybudowana została w stylu gotyckim. Uległa jednak zniszczeniu i odbudowano ją w stylu barokowym. Wnętrze jej aż przytłacza bogactwem.
Bijące dzwony, których głęboki dźwięk niesie się daleko po halach i rozbija o zbocza i szczyty Alp, spotęgują jeszcze i tak już bogatą oprawę i wystrój kościelnego wnętrza.
Na terenie klasztoru funkcjonuje browar i gorzelnia. Browar produkuje piwo klasztorne od 1609 roku, a z gorzelni pochodzą nalewki z ziół robione na podstawie starych, benedyktyńskich przepisów. Nalewki nie próbowaliśmy, ale piwo świetne 😊.
Całość naszego krótkiego wypadu do Bawarii znajdziesz we wpisie: Bawaria – zamek Neuschwanstein
Wszystkie wpisy o Niemczech znajdziesz tutaj: NIEMCY – tak blisko a tak nieznani
Podobał Ci się wpis? Będzie mi bardzo miło, jeżeli podzielisz się nim ze znajomymi i zostaniesz moim stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie 😊