Przepisy z podróży

Fondue – czas na podróż do Szwajcarii

Agata
napisany przez Agata

Szwajcaria to Alpy, zegarki, banki, czekolada i sery 😊. A jak sery to oczywiście fondue.

Fondue to potrawa z gorącego sera (co najmniej dwóch gatunków), białego wina oraz kirszu zagęszczone odrobiną mąki ziemniaczanej. Dawniej popularna wśród szwajcarskich górali, którzy w ten właśnie sposób wykorzystywali suchy ser zimą. Powstawało im smaczne i pożywne danie, które można było przyrządzić praktycznie w każdych warunkach.

Można zrobić własne, domowe fondue. Można też kupić gotowe 😉 i skupić się na kreacji nastroju. 

 

Czego potrzebujemy

  • Zestaw do fondue (garnek, palnik, widelczyki, podpałka do fondue)
  • Gotowy ser fondue (do kupienia w sklepach internetowych)

LUB

  • Ser gruyere 200-250 g 
  • Ser emmentaler 200-250 g 
  • Białe wino wytrawne (1 szklanka)
  • Mąka ziemniaczana (1 płaska łyżka)
  • Kieliszek kirschu lub wiśniówki
  • Mielona gałka muszkatołowa (można ewentualnie zastąpić mieszanką ziela angielskiego, cynamonu, liścia laurowego i imbiru)
  • Pieprz 
  • Ząbek czosnku (opcjonalnie)

oraz

  • Bagietka
  • Oliwki
  • Oregano, tymianek (lub inne zioła – wedle uznania)
  • Czerwone lub białe wino
  • Świeczki
  • Jeszcze więcej świeczek

Jak to się robi

Na stole ustawiamy zestaw do fondue, wlewamy podpałkę, podpalamy. Do garnka wkładamy kupioną masę serową i od czasu do czasu mieszamy. Czekamy aż ser się rozpuści i pojawią się charakterystyczne bulki.

Jeśli robimy własne fondue to:

  • Ścieramy oba sery na tarce o grubych oczkach
  • Jeśli były w lodówce to najlepiej odczekać ok. 30 minut aby się ogrzały przed roztapianiem
  • Nacieramy garnek nadgniecionym ząbkiem czosnku (opcjonalnie)
  • Mąkę mieszamy z białym winem
  • Mieszaninę doprowadzamy do wrzenia (niekoniecznie w naczyniu do fondue. Ja robię to na kuchence a następnie przelewam do garnka fondue)
  • Płomień pod garnkiem do fondue utrzymujemy na minimum
  • Stopniowo, ostrożnie i powoli dodajemy sery (uważamy żeby się nie rozwarstwiło. Jeśli widzimy, że ta chwila jest blisko to podobno pomaga dodanie kilku kropel cytryny)
  • Cały czas delikatnie mieszamy
  • Dodajemy ser i cały czas cierpliwie mieszamy. Trochę to trwa.
  • Dolewamy kieliszek kirschu lub wiśniówki.
  • Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową i pieprzem.

Wcześniej zapalamy świece, otwieramy wino i przygaszamy światło. Puszczamy cichą muzykę. Jak sery mają aksamitną, gładką konsystencję i pojawią się bulki fondue jest gotowe do jedzenia. Nabijamy na widelczyk kawałek bułeczki i zanurzamy w serze. Można jeść samo, można posypywać oregano lub innymi ziołami. Można przegryzać oliwkami lub piklami.

 

Przy robieniu swojego fondue korzystałam z tych przepisów:

Fide

Kukbuk

 

 

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x