Przepisy z podróży

Tiramisu – czas na słodką Italię

Agata
napisany przez Agata

Tiramisu – tira mi sù, czyli popraw mi humor 😊

Korzenie włoskiej kuchni sięgają daleko w głąb historii, do czasów sprzed naszej ery. W okrsie renesansu podniesiona została ona do rangi sztuki. Obecnie jest to jedna z najpopularniejszych kuchni Europy.

Tiramisu to deser kawowo-biszkoptowy, przekładany kremem mascarpone.

W prawdziwym włoskim tiramisu nie ma likieru (we wszystkich polskich przepisach jest), ewentualnie włoskie wino Marsala, a biszkopty powinny być twarde i kruche.

Czego potrzebujemy

Jeśli robimy tort możemy upiec własny biszkopt, ale wtedy przepis ten nie będzie już ani taki prosty, ani na pewno szybki 😉. Niemniej jednak chętni mogą skorzystać np. z przepisów Moje Wypieki 

W wersji szybkiej, łatwej i przyjemnej ja robię to tak:

(i z całym tortem uwijam się w około 30min!)

  • Gotowe blaty biszkoptowe (tzw. spody tortowe – do kupienia w większości sklepów spożywczych)
  • Ser mascarpone (750g)
  • 5 jajek
  • 5-6 łyżek drobnego cukru do wypieków (ja takiego zazwyczaj nie mam 😉 i robię ze zwykłym)
  • Mocna kawa (ok. ½ szklanki)
  • Kakao (6 łyżek)
  • Biszkopty tzw. kocie języczki (ok. 200g, 1 opakowanie)
  • Powidła lub marmolada np. śliwkowa albo wiśniowa

Jak to się robi

  • Parzymy kawę i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  • Oddzielamy żółtka od białek.
  • Żółtka rozcieramy z cukrem na puszystą masę (kogel-mogel jest pyszny, ale nie podjadamy!).
  • Dodajemy ser mascarpone i razem miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
  • Ubijamy sztywną pianę z białek (pamiętajcie o szczypcie soli – taki babciny trick, żeby się lepiej ubijało).
  • Delikatnie łączymy masę serowo-żółtkową z pianą z białek.
  • Pierwszy blat kładziemy na paterze, talerzu czy jakimkolwiek innym naczyniu, na którym nasz tort tiramisu będziemy podawać.
  • Nasączamy kawą.
  • Jeśli mamy wino Marsala w tym miejscu delikatnie nasączamy nim biszkopt
  • Wykładamy 1/3 masy i posypujemy 2 łyżkami kakao (przez sitko)
  • Przykrywamy całość drugim blatem. Wykładamy 1/3 masy i posypujemy przez sitko 2 łyżkami kakao.
  • To samo z trzecim blatem.
  • Biszkopty „przycinamy” do odpowiedniej wysokości i „przyklejamy” za pomocą powideł/dżemu do boków tortu. Całość obwiązujemy wstążeczką (dla estetyki, ale też dla lepszego trzymania się biszkoptów).
  • Tort tiramisu wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Ja zawyczaj zostawiam na całą dobę. Po pierwsze się „przegryzie”, po drugie nie ma roboty i bałaganu przez samym podaniem 😊.

Żeby przepis był bardziej włoski zamiast blatów biszkoptowych użyjcie biszkoptów kocich języczków. Trochę jest z tym więcej układania, ale za to chrupkość biszkopta w połączeniu z gładkością masy daje niesamowity efekt! Ja jeszcze przemycam tam (np. w środkowej warstwie) trochę tego dżemu czy konfitury bo lubię jak słodycz przełamana jest lekkim kwaskiem.

 

Przy robieniu swojego tiramisu korzystałam z tych przepisów:

Kwestia Smaku

Ania Starmach

 

 

 

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
eldab19
eldab19
9 dni temu

👍To prawda pyszne, już przy samym czytaniu ślinka leci 😋

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x